Det här är ett ämne som det skrivits många artiklar och böcker om: ”how to find your purpose”. Jag tror inte att det är så enkelt som att alla har ett gudomligt kall i livet, men som de bara inte upptäckt än. Däremot är jag övertygad om att det här är något vi alla ska fundera lite extra på. Jag tror att alla människor behöver känna mening med sina liv. Men det som blivit fel med ”finding your purpose” är att det verkar som att man ska hitta något så grandiost att göra med sitt liv. Det ska gärna bli lite dramatiskt också när du väl hittar ditt kall, du ska säga upp dig omgående, separera från kärleken och snabbt sätta dig på flyget till Bali eller LA (för visst är det till de platserna man åker för att hitta sig själv nu för tiden, istället för Indien som det var tidigare?).
Jag tror snarare att det här att hitta meningen med sitt liv, inte alls behöver vara så dramatiskt. Oftast är vi nog ganska nära vårt syfte redan, i det vi valt att jobba med, eller de relationer vi har. Oavsett om vi behöver göra den dramatiska omställningen, eller bara finjustera vårt liv lite, så är jag övertygad om att vi alla, för att känna oss lyckliga och tillfreds, måste känna mening med våra liv, med det vi gör om dagarna, och särskilt det vi lägger flest timmar av dygnet på.
Alla människor behöver känna mening med sina liv. Vad gör just ditt liv meningsfullt?
Jag tror inte heller att det behöver vara så komplicerat att hitta svaret på vad som är just mitt syfte, min mening. Jag tänker att det handlar om att ställa sig några enkla frågor, skriva ner de svaren och sedan försöka se vilken sysselsättning som kan innehålla så mycket av det som möjligt. Vad som också är viktigt att lägga till i det här: man kan ha flera syften med sitt liv. Man kan ha ett syfte under en tid i livet, och ett annat senare. Man kan ha flera samtidigt. Sedan jag fick barn är mitt föräldraskap ett tydligt och viktigt syfte med mitt liv, tillsammans med andra syften.
Men för att få fram ditt syfte så kommer här några frågor att ställa dig. Försök att inte svara med hjärnan och det du VET, utan snarare låta dina känslor komma fram. Annars tenderar vi att begränsa oss med vad som är möjligt och inte, och vad vi lärt oss att vi ska tycka. Processen jag rekommenderar för de här frågorna är att du i första steget skriver ner allt du kan komma på under de olika frågorna, och därefter försöker se mönster i dina svar. I dina svar finns ditt livs syfte dolt.
Övning för att hitta ditt livs syfte:
Steg 1: Fundera på följande frågor: Vad älskade du att göra som barn? Fanns det någonting du kunde göra i timmar? Tänk på fritidsintressen, sporter, lekar. När du kommer på något: vad tror du det var som du tyckte så mycket om? Var det att göra mål, var det att få fantisera, var det att vara del av ett lag? Försök att verkligen bena ut vad exakt det var som du tyckte om, och varför.
Steg 2: Tänk sedan igenom ditt liv fram till nu: vilka fritidsintressen, yrken och sammanhang har du älskat? Och samma sak här: försök att analysera VAD i ett jobb du har tyckt om (särskilt om du kanske inte har älskat något jobb du haft): har du tyckt om att hålla presentationer, att utveckla medarbetare, att skriva analyser? Trivs du i det kreativa? I det utåtriktade? Att jobba själv eller i team? Tycker du om stilla yoga eller explosiva crossfit-pass? Älskar du att baka, inreda, plantera? Om du tycker om att resa, vilka resmål har du gillat bäst? Varför?
Om du nu sitter och tänker ”jag gör ju inte så mycket på fritiden, jag ser mest serier och träffar vänner” – ok, vilka serier gillar du och varför? Och vad tycker du om att prata med dina vänner om? Vad tycker du om att läsa? Vilken musik tycker du om? Vad väcker din inspiration? Glöm inte att fråga dig själv ”varför?” efter varje svar du anger.
Steg 3: Ytterligare ett sätt att närma sig svaret är att fundera över vem man är avundsjuk på. Vems liv eller jobb skulle du vilja ha? Vad är det i det jobbet/livet du är avundsjuk på? Och: varför?
Steg 4: Samla ihop alla dina svar och försök se den röda tråden. Gradera det du skrivit utifrån vad som gör dig lyckligast. Vad får dig att lysa upp när du tänker på det? Försök att vaska fram guldkornen och se om de går att få ihop till en helhet, till ditt syfte.
Steg 5: Granska också ditt liv och nuvarande sysselsättning utifrån dina svar. Hur många av dessa guldkorn har du med dig i din vardag? Behöver du göra några justeringar?
Hör gärna av dig och berätta hur det gick! Ibland kan man också behöva ta hjälp av någon utifrån för att hitta den röda tråden, så hör av dig om du vill att vi tittar på det tillsammans.
All kärlek,
Sandra