Från avundsjuka till bucket list

Visst är det lätt att bli avundsjuk på andra, även dem man står nära? Kompisarna som man tycker verkar ha härligare partner, reser till mer spännande platser, är snyggare, har landat ett roligare jobb eller tjänar mer. Och avundsjukan kan ju sträcka sig utanför kompiskretsen också, på Instagram är det lätt att bli förlamad av avundsjuka när man scrollar förbi allt roligt som andra hittar på. Men ett konstruktivt sätt att använda avundsjukan på är att faktiskt omvandla den till din bucket list. Vad som menas är helt enkelt att allt det som du är avundsjuk på hos andra kan du omvandla till din to-do-lista. Det är saker som du uppenbarligen vill ha, annars skulle du inte vara avundsjuk. Omvandla avundsjukan till konkreta (och helst mätbara) mål som du med lite (eller mycket) ansträngning kan uppnå, och rangordna målen. Vad är du allra mest avundsjuk på? Det får hamna högst upp på listan.

Jag tycker också att vi ska försöka vända avundsjukan till inspiration. Om en kompis får drömjobbet – försök bli inspirerad och peppande istället för avundsjuk! Försök känn ”kan hon så kan jag!” Boosta dig själv med det, för precis så är det ju. Och boosta din kompis genom att berätta för henne att du blir inspirerad av hennes framgång. Istället för att kalla det avundsjuk kanske man kan kalla det avundspeppad! Prova den meningen nästa gång: ”jag blir så himla avundspeppad på dig för att du har fått det där jobbet!” Känner du skillnaden?

Frågor att reflektera över:

  • Vad är du avundsjuk på? Kan du göra en lista över de sakerna? Försök vara så specifik som möjligt.
  • Försök att rangordna för att se vad som verkar betyda mest för dig.
  • Analysera listan: vad exakt i varje punkt är du avundsjuk på? Istället för att bara skriva “de som har mycket pengar”, fundera över hur viktigt pengar är för dig. Vad vill du kunna göra för pengarna? Och vad är du redo att göra för att själv tjäna de där pengarna?
  • För att komma tillbaka till tacksamhet: skriv upp några saker som andra kanske är avundsjuka på dig för.

All kärlek fina ni!
Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *